PHP if else ifadesi sadece PHP’de değil, aynı zamanda pek çok programlama dilinde en önemli yapı taşlarından bir tanesini oluşturmaktadır. If bir kod bölümünün bir şarta bağlı şekilde işlemesini sağlamaktadır. Else ise şart olmadığında çalışacak bölümü ifade olmaktadır. Bu bir örnek ile şu şekilde anlatılabilir.
if($a >= $b){
// Şart true ise işleyen bölüm
}else{
// Şart true değil ise işleyen bölüm
}
Şayet bir kod parçası şarta bağlı olarak çalışacaksa, süslü parantez kullanmadan yapılabilmektedir. Yani PHP IF ELSE ifadeleri aşağıda olduğu gibi kullanmak da mümkündür.
if($a > $b) echo "a büyüktür b";
else echo "a büyük değildir b";
Ayrıca farklı kullanımları da ye almaktadır. Elseif terimi ise şartlı ifade ile birden çok şarta bağlı anlamda değişik kod alanlarını çalıştırmaya yardımcı olmaktadır.
PHP IF ELSE Kullanımı
IF, ELSE ve ELSEIF gibi ifadeler pek çok programlama dilinde yer aldığı için PHP IF ELSE kullanımı hakkında fikir sahibi olmak da gerekmektedir. Örnek olarak aşağıya bakarsanız if, else ve elseif kullanımlarını anlamanız mümkündür.
if($a == 1)
echo "a eşittir 1’e";
elseif($a == 2)
echo "a eşittir 2’ye";
elseif($a == 3)
echo "a eşittir 3’e";
else
echo "a eşittir değildir 1’e 2’ye ve 3’e";
Bu bakımdan PHP IF kullanımı kolay bir şekilde yapılabilmektedir.
PHP IF ELSE Kısa Kullanımı
IF-ELSE yapısının kısa kullanımı PHP ternary operator ile mümkün hale gelmektedir. Bu Türkçe üçlü operatör demek olup (şart) ? true ise : true değilse şekline kullanılmaktadır. Yani aşağıdaki örnek ile kullanılmaktadır.
($a < 5) ? echo "a küçüktür 5" : echo "a küçük değildir 5"
// Açıklama uzun girildiğinde aşağıdaki olan ifadeye karşılık olmaktadır
if($a < 5)
echo "a küçüktür 5"
else
echo "a küçük değildir 5"
Böylece daha kısa bir şekilde kullanmak da mümkündür. PHP IF kodu blokları alternatif kullanım yollarına da sahiptir. Bu bakımdan,
if($a == 1):
echo "a eşittir 1’e";
endif;
De kullanılabilecek yapılardan bir tanesidir.
PHP ELSE İfade Nasıl Çalışır?
IF ve ELSE ifadeleri şarta bağlı işlemlerde kullanılmakta olup şart TRUE değeri döndürüyorsa if veya ELSE IF devreye girmektedir. Şayet if yada ELSE IF şartları yerine getirmiyorsa ve tanımı yapılmamışsa PHP Else ifadesi devreye girmektedir. Yukarıdaki örnekler bu kodun kullanımını da göstermektedir. Aynı zamanda şu ifade de desteklemede yardımcı olabilir.
<?php
$x = 5;
if ($x == 5){
echo 'x değeri 5tir';
} else if ($x > 5){
echo 'x değeri 5ten büyüktür';
} else {
echo 'x değeri = ' . $x;
}
?>
Bu kodda ilk olarak if bloğu çalışacaktır. Zira $x değeri 5’e eşit olarak görülmektedir. Ancak değerin 6 olması haline öncelikle if koşuluna bakılacak, burada TRUE alınmayıp FALSE yanıtı geldiği için ELSE IF şartına geçilecektir. Şayet bu uyumlu ise kodlar, uymuyorsa ve eğer tanımlanmışsa diğer ELSE IF şartına geçecektir.
Şayet hiçbir uymuyorsa bu defa PHP else kodu bloğunun içerisinde yer alan kodlara bakılacaktır. Bu bakıdan örneklerden de anlaşılacağı gibi bunlar tamamen şartın TRUE olup olmadığına göre kod parçacıklarını çalıştırmayı sağlamaktadır. Şayet şarta ilk hangi blok uyuyorsa, ondan sonraki bloklar doğal olarak dikkate alınmayacak, kodları da böylece yorumlanmayacaktır. Koşula uyan birden fazla ifade olsa da ilk hangisi uyum gösteriyorsa, onun içerisindekiler değerlendirilecektir.
1. Basit Karşılaştırma
PHP
$sayi = 15;
if ($sayi > 10) {
echo "Sayı 10'dan büyüktür.";
} else {
echo "Sayı 10'dan küçük veya eşittir.";
}
Kodu dikkatli kullanın.
2. Birden Fazla Koşul (elseif)
PHP
$not = 75;
if ($not >= 90) {
echo "Harf notu: AA";
} elseif ($not >= 80) {
echo "Harf notu: BA";
} elseif ($not >= 70) {
echo "Harf notu: BB";
} else {
echo "Harf notu: Geçersiz";
}
Kodu dikkatli kullanın.
3. Mantıksal Operatörler
PHP
$yas = 25;
$ehliyetVar = true;
if ($yas >= 18 && $ehliyetVar) {
echo "Araba kullanabilirsiniz.";
} else {
echo "Araba kullanamazsınız.";
}
Kodu dikkatli kullanın.
4. İç İçe if-else
PHP
$sayi1 = 10;
$sayi2 = 20;
if ($sayi1 > 5) {
if ($sayi2 > 15) {
echo "Her iki koşul da sağlandı.";
} else {
echo "İlk koşul sağlandı, ancak ikinci koşul sağlanmadı.";
}
} else {
echo "İlk koşul sağlanmadı.";
}
Kodu dikkatli kullanın.
5. Ternary Operatör (Kısa if-else)
PHP
$sayi = 7;
$sonuc = ($sayi % 2 == 0) ? "Çift" : "Tek";
echo $sonuc;
Kodu dikkatli kullanın.
6. switch-case Alternatifi
PHP
$gun = "Pazartesi";
switch ($gun) {
case "Pazartesi":
echo "Haftanın ilk günü.";
break;
case "Cumartesi":
case "Pazar":
echo "Hafta sonu.";
break;
default:
echo "Hafta içi.";
}
Kodu dikkatli kullanın.
Diğer Yazılarımız
- PHP Tek Tırnak ve Çift Tırnak FarklarıPHP Tek Tırnak ve Çift Tırnak Farkları ile özellikel yeni kullanıcılar tarafından karıştırılabilen bir konudur. Her ne…
- PHP Null CoalescingPHP Null Coalescing bu sistemin 7 sürümünde tanıtılmış olup, koşullu olarak veri atamaya yardım etmektedir.
- PHP’de If-Else İfadesiPHP if else ifadesi sadece PHP’de değil, aynı zamanda pek çok programlama dilinde en önemli yapı taşlarından..
- PHP Matematiksel İşlemlerPHP matematiksel işlemler her işlem için farklılık göstermektedir. Örnek olarak Pi değerini döndüren bir koda ihtiyacınız..
- PHP For DöngüsüPHP For Döngüsü Hangi programlama dili kullanılırsa kullanılsın for döngüsü mutlaka içerisinde yerini almaktadır.
- PHP Do While DöngüsüPHP Do While döngüsü tıpkı While döngüsü gibi kod kümesini geçmek için yararlanılabilmektedir. Do-while
- PHP Array DöngüsüPHP Array Döngüsü birden çok değeri söz konusu değeri depolamak için daha fazla değişken oluşturmaya gerek kalmadan,
- PHP Yorum SatırlarıPHP yorum satırları nedir? Sorusuna yanıt olarak; PHP’de yorum satırları, kod yazarken önemli bir rol oynayan ve kodun
- Php Echo KomutuPhp Echo Komutu PHP içerisinde kullanılabilecek pek çok komut bulunmakta olup her biri ayrı bir işleve sahiptir.
- PHP Değişkenler – PHP Değişken TanımlamaPHP Değişkenler – PHP Değişken Tanımlama, Her dilin kendine özgü PHP değişken tanımlaması bulunmaktadır.
- Laravel PHP İş Bankası Sanal Pos Entegrasyonu YapımıLaravel PHP İş Bankası Sanal POS entegrasyonu yapımı hizmetimiz ile online satışlarınızı güvenli…
- Laravel PHP Akbank Sanal Pos Entegrasyonu YapımıAkbank Sanal Pos Entegrasyonu TPK Medya, yenilikçi çözümleriyle dijital dünyada öne çıkan bir yazılım firmasıdır.
- Laravel PHP QNB Finansbank Sanal Pos Entegrasyonu YapımıPHP QNB Finansbank Sanal Pos Entegrasyonu, TPK Medya, öncü bir yazılım firması olarak…
- Laravel Tur Sitesi YapımıLaravel Tur Sitesi Yapımı, TPK Medya, dijital çözümler alanında öncü bir firmadır. Web tabanlı…
- Laravel PHP Denizbank Sanal Pos Entegrasyonu YapımıLaravel PHP Denizbank Sanal Pos entegrasyonu yapımı hizmeti ile firmamız profesyonel…
- Laravel PHP Kuveyt Türk Sanal Pos Entegrasyonu YapımıE-ticaret siteniz için güvenli ödeme çözümü arıyorsanız, Kuveyt Türk Sanal Pos entegrasyonu sizin için uygundur.
- Laravel PHP Ziraat Bankası Sanal Pos Entegrasyonu YapımıE-ticaret siteniz veya online platformunuz için Laravel PHP Ziraat Bankası Sanal POS entegrasyonu..
- Laravel PHP Vakıfbank Sanal Pos Entegrasyonu YapımıBaşarılı bir e-ticaret işletmesi için güvenilir ödeme sistemleri hayati önem taşımaktadır. Vakıfbank Sanal POS..
- Laravel Kurulumu Nasıl Yapılır?Laravel Kurulumu Nasıl Yapılır? Laravel Taylor Otwell tarafından geliştirilmiş bir web uygulama geliştirme…
- Ankara E-Ticaret YazılımıAnkara E-Ticaret Yazılımı sektöründe önemli bir yere sahiptir. Şehirde çok sayıda e-ticaret firması…
- API Entegrasyonu Nedir?API entegrasyonu nedir Application Programming Interface şeklinde açılan bir kavramdır. API iki yazılım…
- Sanal POS Entegrasyonu Nasıl Yapılır?E-ticaret siteleri ya da işletmelerin internet üzerinden işlemleri sürekli artmaktadır. Sanal POS…
- PHP ile Web Sitesi YapımıPHP ile yapılan web siteleri dinamik içerik ve gelişmiş fonksiyonlar sunarak işletmelere benzersiz….
Yazımızı Değerlendirmek İster misiniz?
İçerik Puanı: 5 / 5. - Toplam Oy Sayısı: 4547
Bu gönderiye ilk oy veren siz olun.
Bu yazı sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!
Bu gönderiyi geliştirelim!
Bize bu yazıyı nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin?