Php Echo Komutu PHP içerisinde kullanılabilecek pek çok komut bulunmakta olup her biri ayrı bir işleve sahiptir. Echo komutu onlardan bir tanesi olup argüman olarak belirtilen ifadeleri, komut satırına çıktı almaktadır. Komut farklı işletim sistemlerinin kabuğunda mevcut olup kabuk betikleriyle batch dosyalarında durum metnini ekrana yansıtmada yararlanılmaktadır.
Bu komut başlangıçta print ile benzer gibi görülse de aslında tamamen farklıdır. Echo komutunu kullanarak, ekrana birden fazla parametre yazdırmak mümkündür. Lâkin print komutu tek parametre için tercih edilmektedir. Print içerisinde bir fonksiyon gibi geriye değer döndürürken, Echo geriye değer dönüşü yapmamaktadır.
Echo Komutu Nasıl Kullanılır?
Echo kullanımı metin ekrana yazdırılacaksa çift ya da tek tırnak işaretleri arasında metni ekrana yazmaktadır. Buna bir örnek olarak aşağıda olan kod verilebilir.
<?php
echo "Merhaba";
echo 'Merhaba';
?>
Bu kod çalıştırıldığı zaman ekran çıktısı olarak Merhaba Merhaba yazdıracaktır. Şayet ekrana değişken değeri yazdırmayı planlıyorsanız ekranda olduğu gibi yapmanız mümkündür. Lâkin burada echo ‘$mesaj’ kullanımına özen gösterilmelidir. Ekrana değişken değerini yazmak yerine tırnak içinde yazılanlar olduğu gibi ekrana yansıtılacaktır.
Şayet çift tırnak içerisine yazılmışsa, değişkenler algılama esnasında tek tırnak içerisinde yerleştirilenler metin, yani string olarak algılanacaktır. Bu bir örnek ile yine anlatılabilir.
<?php
$mesaj="Merhaba";
echo "$mesaj
echo $mesaj;
echo '$mesaj';
?>
Ayrıca PHP echo komutu farklı şekillerde de kullanım görebilmektedir.
PHP Echo Kullanımı Esnasında HTML Etiketleri
PHP Echo kullanımı sırasında ekrana değer yazdırma sırasında HTML etiketlerini, yani taglarını kullanmak mümkündür. Söz konusu etiketleri kullandıktan sonra HTML etiketinin sonucu alınmaktadır. Örneğin aşağıda yer alan <br> etiketi yer almaktadır. Bu örnekte br görünmemekle beraber görevi olan bir alt satıra geçme yapılacaktır.
<?php
echo "Merhaba<br>";
echo 'Merhaba<br><br>';
echo '<br>Merhaba';
?>
Bu kod çalıştırıldığı zaman Alt alta iki tane Merhaba yazdıktan sonra arada bir boşluk bırakıp alt satıra geçtikten sonra Merhaba yazacaktır.
PHP Echo Komutunu Ekrana Yazdırırken Virgül Kullanımı
Echo komutu kullanırken virgülü de bilmek gerekmektedir. Şayet birden fazla değer echo ile ekrana yazdırılacaksa, virgül ayracından yararlanmak mümkündür. Bu bir örnek olarak şu şekilde anlatılabilir.
<?php
$adi="Hamit";
$yasi=25;
echo $adi," ",$yasi;
?>
Bu kod çalıştırıldığı zaman ekranda Ali 22 gözlemlenecektir. Benzer bir yazım işareti olarak nokta kullanmak da mümkündür. Böylece art arda girilen değerleri birleştirmek mümkündür.
<?php
$adi="Hamit";
$yasi=25;
echo $adi." ".$yasi;
?>
Bu kod çalıştırıldığı zaman da benzer olarak Mehmet 42 ekrana gelmektedir. PHP echo komutu örnekler üzerinden daha kolay bir şekilde anlaşılabilmektedir.
PHP Echo Komutu ile Matematiksel İşlemler
Matematiksel işlemler de echo komutu ile mümkün hale gelmektedir. Değişkenler sade olarak kullanılabileceği gibi bu şekilde yararlanmak da mümkündür. Bu bir örnek ile şöyle anlatılabilir.
<?php
$degisken = "Rakam Toplam: ";
$a_sayi = 2;
$b_sayi = 2;
echo $degisken;
echo $a_rakam + $b_rakam;
?>
Kullanımı böylece kolay bir şekilde kullanılabilmektedir. Ancak farklı kullanımlar da yer almaktadır. Mevcut dizin içerisinde readme.txt olup olmadığını anlamak için if sorgusu kontrol sonucuna göre hangi komutların çalıştırılacağını tespit ederken bulunup bulunmama durumu ekrana şöyle yazdırılabilmektedir.
PHP Echo komutu örnekleri incelemek kullanımın nasıl yapıldığını anlama konusunda yardım edebilmektedir. Bunun yanı sıra kullanım sırasında şartları da anlamayı sağlamaktadır.
Diğer Yazılarımız
- PHP Null CoalescingPHP Null Coalescing bu sistemin 7 sürümünde tanıtılmış olup, koşullu olarak veri atamaya yardım etmektedir.
- PHP’de If-Else İfadesiPHP if else ifadesi sadece PHP’de değil, aynı zamanda pek çok programlama dilinde en önemli yapı taşlarından..
- PHP Matematiksel İşlemlerPHP matematiksel işlemler her işlem için farklılık göstermektedir. Örnek olarak Pi değerini döndüren bir koda ihtiyacınız..
- PHP For DöngüsüPHP For Döngüsü Hangi programlama dili kullanılırsa kullanılsın for döngüsü mutlaka içerisinde yerini almaktadır.
- PHP Do While DöngüsüPHP Do While döngüsü tıpkı While döngüsü gibi kod kümesini geçmek için yararlanılabilmektedir. Do-while
- PHP Array DöngüsüPHP Array Döngüsü birden çok değeri söz konusu değeri depolamak için daha fazla değişken oluşturmaya gerek kalmadan,
- PHP Yorum SatırlarıPHP yorum satırları nedir? Sorusuna yanıt olarak; PHP’de yorum satırları, kod yazarken önemli bir rol oynayan ve kodun
- Php Echo KomutuPhp Echo Komutu PHP içerisinde kullanılabilecek pek çok komut bulunmakta olup her biri ayrı bir işleve sahiptir.
- PHP Değişkenler – PHP Değişken TanımlamaPHP Değişkenler – PHP Değişken Tanımlama, Her dilin kendine özgü PHP değişken tanımlaması bulunmaktadır.
- Laravel PHP İş Bankası Sanal Pos Entegrasyonu YapımıLaravel PHP İş Bankası Sanal POS entegrasyonu yapımı hizmetimiz ile online satışlarınızı güvenli…
- Laravel PHP Akbank Sanal Pos Entegrasyonu YapımıAkbank Sanal Pos Entegrasyonu TPK Medya, yenilikçi çözümleriyle dijital dünyada öne çıkan bir yazılım firmasıdır.
- Laravel PHP QNB Finansbank Sanal Pos Entegrasyonu YapımıPHP QNB Finansbank Sanal Pos Entegrasyonu, TPK Medya, öncü bir yazılım firması olarak…
- Laravel Tur Sitesi YapımıLaravel Tur Sitesi Yapımı, TPK Medya, dijital çözümler alanında öncü bir firmadır. Web tabanlı…
- Laravel PHP Denizbank Sanal Pos Entegrasyonu YapımıLaravel PHP Denizbank Sanal Pos entegrasyonu yapımı hizmeti ile firmamız profesyonel…
- Laravel PHP Kuveyt Türk Sanal Pos Entegrasyonu YapımıE-ticaret siteniz için güvenli ödeme çözümü arıyorsanız, Kuveyt Türk Sanal Pos entegrasyonu sizin için uygundur.
- Laravel PHP Ziraat Bankası Sanal Pos Entegrasyonu YapımıE-ticaret siteniz veya online platformunuz için Laravel PHP Ziraat Bankası Sanal POS entegrasyonu..
- Laravel PHP Vakıfbank Sanal Pos Entegrasyonu YapımıBaşarılı bir e-ticaret işletmesi için güvenilir ödeme sistemleri hayati önem taşımaktadır. Vakıfbank Sanal POS..
- Laravel Kurulumu Nasıl Yapılır?Laravel Kurulumu Nasıl Yapılır? Laravel Taylor Otwell tarafından geliştirilmiş bir web uygulama geliştirme…
- Ankara E-Ticaret YazılımıAnkara E-Ticaret Yazılımı sektöründe önemli bir yere sahiptir. Şehirde çok sayıda e-ticaret firması…
- API Entegrasyonu Nedir?API entegrasyonu nedir Application Programming Interface şeklinde açılan bir kavramdır. API iki yazılım…
- Sanal POS Entegrasyonu Nasıl Yapılır?E-ticaret siteleri ya da işletmelerin internet üzerinden işlemleri sürekli artmaktadır. Sanal POS…
- PHP ile Web Sitesi YapımıPHP ile yapılan web siteleri dinamik içerik ve gelişmiş fonksiyonlar sunarak işletmelere benzersiz….
Yazımızı Değerlendirmek İster misiniz?
İçerik Puanı: 0 / 5. - Toplam Oy Sayısı: 0
Bu gönderiye ilk oy veren siz olun.
Bu yazı sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!
Bu gönderiyi geliştirelim!
Bize bu yazıyı nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin?