TPK Medya Ankara Web Tasarım S Logo
API Entegrasyonu

API Entegrasyonu Nedir?

İçerik Listesi

0
(0)

API entegrasyonu nedir Application Programming Interface şeklinde açılan bir kavramdır. API iki yazılım unsurunun belirli tanımlar ve protokoller vasıtasıyla birbiriyle irtibat kurmasına olanak tanıyan mekanizmalardır Örnek olarak Meteoroloji Müdürlüğü yazılı sistemi günlük hava durumu verileri içermektedir.

Telefonda yer alan hava durumu uygulaması API vasıtasıyla bu sistemle konuşmaktadır. Böylece günlük hava durumu güncellemelerini de göstermektedir. API kapsamında uygulama kelimesi ayrı işlevi olan her türlü yazılımı anlatmaktadır. Ara birim iki uygulama içerisinde hizmet sözleşmesi şeklinde de tanımlanabilmektedir. Söz konusu sözleşme ikisinin istek ve yanıtlardan yararlanarak birbiriyle nasıl irtibat kuracağını tanımlamaktadır. Alakalı API belgeleri geliştiricilerin istek ve yanıtları nasıl yapılandırmasına dair kararlar bulundurmaktadır. API entegrasyonu nedir, temel olarak bu şekilde tanımlanabilecek bir kavramdır.

API Dosyaları Nasıl Çalışır?

İsteği gönderen uygulamaya istenci yanıtı gönderen uygulamaya ise sunucu denmektedir. Hava durumu örneğine dönecek olursak müdürlüğün hava durumu veri tabanı bir sunucudur. Mobil uygulama ise istemci olarak sınıflandırılmaktadır.

Bunun yanı sıra ne zaman ve nasıl oluştuklarına göre API, dört farklı şekilde çalışmaktadır.  Soap API onlardan biri olup Basit Nesne Erişimi Protokolünü kullanmaktadır. İstemci ile sunucu XML vasıtasıyla mesaj alışverişi gerçekleşmektedir. Böylece diğerine kıyasla pek esnek olmayan, artık popülerliğini yitiren API olmaktadır.

RPC API

RPC API’lere aynı zamanda Uzak Prosedür Çağrıları da denmektedir. İstemci burada önce sunucu üzerinde bir işlevi tamamlamaktadır. Sonrasında ise sunucu da çıktıyı istemciye yollamaktadır.

WebSocket API’leri

Bu API’ler verileri aktarmak için JSON nesnelerinden yararlanan başka bir modern web API’si gelişimi olmaktadır. İstemci uygulamaları ile sunucu arasında iki yönlü iletişimi desteklemektedir. Sunucunun bağlı istemcilere geri arama mesajları atabilmesi sebebiyle REST API’leirne göre çok daha verimli yapıdadır.

Rest API’leri

API entegrasyonu nedir kapsamında bilinmesi gereken son unsur ise budur. Günümüzde internet ortamında bulunan en popüler ve esnek API’ler olup istemci sunucuya isteklerini veri olarak yollamaktadır. Sunucu söz konusu istemci girdisinden yararlanarak dahili işlevleri başlatmaktadır. Çıktı verileri ise yeniden istemci tarafa yollamaktadır.

API Nasıl Oluşturulur?

API nasıl oluşturulur kapsamında bilinmesi gereken 5 adım vardır. Bunun ilk adımı planlamadır OpenAI tarzı  API teknik özellikleri API tasarımının şemasını sağlamaktadır. Değişik kullanım senaryolarını önceden düşünmek, API güncel gelişme standartlarına uyduğundan emin olmak gerekmektedir.

İkinci adımı ise API’yı oluşturma meydana getirmektedir. Tasarımcılar ortak koddan yararlanarak, bir prototipi hazırlamaktadır. Bu test edilmesi ardından geliştiriciler dahili teknik özellikler çerçevesinde özelleştirme gerçekleştirebilmektedir.

Üçüncü adım ise testtir. Böylece yazılım testlerinde olduğu gibi hata ve kusurları önlemek amaçlanmaktadır. API testleri bu açıdan dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Sonraki adımı ise belgeleri yazma oluşturmaktadır. Bunların nasıl kullanılacağı kendiliğinden anlaşılmaktadır. Geniş bir yelpazede işlev ve kullanım senaryoları sağlamanın dışında, belgeler de kaliteli olmalıdır. Böylece popülerliği de daha fazla olabilmektedir.

Bu gibi aşamalar ardından ise pazarlama gelmektedir. API tasarlama kapsamında yapılan tüm işlemler de bunun sonucunda neticeye kavuşmaktadır.

API Entegrasyonu Nasıl Yapılır?

Birçok kişi tarafından araştırılan API entegrasyonu nasıl yapılır sorusuincelendiği zaman karşı taraftaki sunucunun API üzerinden verilen izinleri kullanması gerektiği görülmektedir. Bu bakımdan söz konusu fonksiyonları kullanabilmek adına ilk olarak istemciyi tanıtan bir key gerekmektedir.

API hizmeti sağlayan veren sunucu tarafındaki kurum öncelikle istemci müracaatı key ve şifreyi talep etmektedir. Talep edilen işlevler yararlanılmakta, talep edilen bilgiler karşı uygulamadan API’ler döndüğü response’lar aracılığıyla alınmaktadır. İsteğe göre erişimle alakalı kısıtlar konulabilmektedir. Zira API’lerin aşırı meşgul olması istenmemektedir.

API Entegrasyonu Nasıl Kullanılır?

API entegrasyonunun asıl amacı, tüm yahut bazı yöntemleri farklı uygulamalara kullanıma açmaktır. Böylece uzaktan gelecek veri ve bilgileri kolay bir şekilde yerine getirmektedir Böylece tek bir uygulamada yapılan işlemlerden izin sağlanan uzak kullanıcılar  birtakım parametreler ile yararlanabilmektedir. Genel anlamda API  gerçek zamanlı olan veriyi tek tek işlemek için kullanılmaktadır.

API entegrasyonu ne işe yarar bu şekilde özetlenmektedir. Verinin yalnızca belirli kısmında güncellemeler, bir parametre gerektirmektedir.

Yazımızı Değerlendirmek İster misiniz?

İçerik Puanı: 0 / 5. - Toplam Oy Sayısı: 0

Bu gönderiye ilk oy veren siz olun.

Bu yazı sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu yazıyı nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Web Tasarım ve Digital Medya Ajansı

Web Tasarım, SEO Çalışması ve İnternet Reklamcılığı konusunda sizlere profesyonel destek sağlıyoruz.

Son Eklenenler

AKLINIZDA PROJE Mİ VAR? HEMEN TEKLİF ALIN

Formu doldurun sizi hemen arayalım.