TPK Medya Ankara Web Tasarım S Logo
PHP Değişkenler – PHP Değişken Tanımlama

PHP Değişkenler – PHP Değişken Tanımlama

İçerik Listesi

5
(5545)

PHP Değişkenler – PHP Değişken Tanımlama, Her dilin kendine özgü PHP değişken tanımlaması bulunmaktadır. PHP içerisinde bu önüne $ sembolü koyularak gerçekleştirilmektedir. Ardından da = ile gerekli tanımlamalar sağlanmaktadır. Bu bakımdan kolay bir şekilde kullanılması mümkündür.

Ankara Kurumsal Web Sitesi Tasarımı
Ankara Kurumsal Web Sitesi Tasarımı

Metinsel olarak yapılan ifadelerde çift tırnak içerisine tanımlama girilirken sayısal ifadelerde ise direkt olarak yazılmaktadır. Ayrıca bir değişken yazıldıktan sonra noktalı virgül konularak tamamlanmaktadır. Örneğin ilk satıra $degisken1 yazarak ad tanımlaması yapıldıktan sonra = işareti konularak, metin türünde istenen değer verilebilmektedir. Değer şeklinde gösterebilmek için de tırnak altına alınmaktadır.

İkinci satıra gelindiğinde ise $degisken2 adında tanımlama yapılarak, sayı olarak 4 deeri verilmektedir. Ancak bu sayı türünden bir değer olduğundan PHP değişken tanımlama esnasında tırnak altına alınmamaktadır.

PHP Değişken Kuralları

Özellikle PHP değişken tanımlama ilk kez yapılacaksa bilinmesi gereken bazı kurallar da vardır. $ işareti ve tırnak sembolleri bunun sadece bir tanesidir.

Ayrıca her bir değişken, mutlaka bir harf ya da alt çizgi ile başlamalıdır. Yani bir rakam ile başlamak mümkün olmaz. Aynı şekilde + ya da / gibi özel semboller ya da boşluklar da bulunmamalıdır. Tanımlama sırasında PHP’nin kullandığı rezerve kelimeler, yani if, break, default ve new gibi sözcükler de yer almamaktadır.

Ancak PHP değişken oluşturma sırasında A-Z arası harfler ve 0-9 arasındaki rakamlar ve alt çizgiler, ismin içerisinde yer alabilmektedir. Büyük ve küçük harflere duyarlı olduğunu da unutmamak gerekmektedir.

PHP Değişkenler Nasıl Tanımlanmalı?

PHP değişken tanımlaması özellikle bu konuya yabancı olan kişilerin bilmesi gereken konulardan bir tanesidir. Bunlar opsiyonel olsa da daha temiz bir kod hazırlamaya olanak tanımaktadır.

İlk olarak deişken isimlerinde Türkçe karakterler kullanmada dikkatli olmalıdır. Çünkü Script Github üzerine eklendiği zaman Türkçe bilin kişiler hariç hiç kimse anlamayacaktır. Lâkin yazılım dillerinin global olduğunu, deyimlerin de dünya çapında kabul edilmiş İngilizce olduğu unutulmamalıdır.

Ayrıca belirli standartlara da özen gösterilmelidir. Örnein WordPress gibi bir CMS için geliştirme olacaksa özel kod standartlarına dikkat etmelidir. PHP için de PHP PRS standartlarına göz atmalıdır. Ayrıca büyük harf olması, değişken isimlerinin okunabilirliği için tavsiye edilmemektedir.

Ankara Kurumsal Web Sitesi Tasarımı
Ankara Kurumsal Web Sitesi Tasarımı

PHP Değişkenler ile Neler Yapılabilir?

PHP değişkenler kullanılarak yapılabilecek pek çok işlem vardır. Örneğin değişkeni ekrana yazdırmak mümkündür. Bunun için Echo oluşumu kullanılmakta olup işlev değil dil oluşumudur.

Değiştirgenler Echo kelimesini takip eden, virgül ile ayrılan, parantez içinde bulunmayan ifadelerden meydana gelmektedir. Herhangi bir dönüş değeri olmadığı için ifade bağlamında kullanımı da yoktur.  Ancak deyim olduğu için sonlarına noktalı virgül sembolleri konabilmektedir.

Değişkene Yeni Değer Girme

Değişkene yeni değer atama da PHP değişken nasıl kullanılır kapsamında çözümlerden bir tanesidir. Örneğin number1 olarak bir değişken oluşturulmuş ve 10 değeri atanmış, string1 olarak bir değişken de oluşturulmuş olsun. Ardından da birleştirme ataması operatörü kullanılarak $number1 değeri yanına 14 değeri atansın.

Böylece number1 değişken değeri 1014 olmaktadır. String1 değişkenine aynı operatör kullanılarak String değeri atandığı zaman değişken değeri String Value iken String Value String olmaktadır.

İki Değişken Birleştirme

PHP değişken tanımlama ile iki değişkeni birleştirme de yapılabilmektedir. Number1 olarak bir değişken oluşturulup 23, number2 adlı değişken oluşturulup 24 değeri atandığı düşünülsün. Ardından da number3 oluşturularak 1 ve 2  değerleri atansın. Bu durumda number2 değişkeni değer olarak 2324 sayısına ulaşmaktadır.

Diğer Yazılarımız

Yazımızı Değerlendirmek İster misiniz?

İçerik Puanı: 5 / 5. - Toplam Oy Sayısı: 5545

Bu gönderiye ilk oy veren siz olun.

Bu yazı sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu yazıyı nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin?

Firma Konum Bilgimiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Web Tasarım ve Digital Medya Ajansı

Web Tasarım, SEO Çalışması ve İnternet Reklamcılığı konusunda sizlere profesyonel destek sağlıyoruz.

Son Eklenenler

AKLINIZDA PROJE Mİ VAR? HEMEN TEKLİF ALIN

Formu doldurun sizi hemen arayalım.