PHP Array Döngüsü birden çok değeri söz konusu değeri depolamak için daha fazla değişken oluşturmaya gerek kalmadan, tek bir değişkenle depolamaya ya da tutmak için kullanmaya yardım etmektedir. Özel bir değişken olup dizi oluşturmak için array() dizi fonksiyonu devreye girmektedir. Varsayılan şekilde herhangi bir değişken dizisi 0 indeksi ile başlamakta olup, dizinin ilk değeri çağrılmak istendiğinde 0 ile başlanmaktadır.
Ardından da sonraki değer 1 olmakta ve böylece devam etmektedir. PHP içerisine Sayısal/Dizinli Arrayler, İlişkisel Arrayler ve Çok Boyutlu Arrayler gibi farklı işlevler bulunmaktadır.
Sayısal/Dizinli Arrays Nedir?
PHP sayısal array sayı ve izileri depolayabilmekte olan bir türdür. Bunun kullanımı bir örnek ile şu şekilde açıklanabilir.
<?php
// Sayısal bir array tanımlıyoruz.
$hayvanlar = ["Kedi", "Köpek", "Kuş", "Balık", "Tavşan"];
// Array elemanlarını yazdırmak için foreach döngüsünü kullanıyoruz.
foreach ($hayvanlar as $hayvan) {
echo $hayvan . "\n";
}
?>
Bu çalıştırıldığı zaman kod içerisinde 5 öğeden meydana gelen diziyi saklayan $arabalar değişkeni bulunmaktadır. Var_dump($arabalar) ise dizide bulunan toplam öğe sayısını, her dizini indeks numarasını ve dizide bulunan her öğenin uzunluğunu ifade etmektedir. Bunun yanı sıra echo() kullanımı da seçilebilmektedir.
PHP İlişkisel Array Nedir?
PHP ilişkisel array anahtarın kendi değerine sahip olduğu bir dizidir. İlişkisel bir dizi oluşturulduğu zaman anahtar ve değerden faydalanılmaktadır. Anahtarlar dizinin değerine erişmek için yararlanılan dizi öğesinin açıklayıcı başlıkları olup, değer de dizi öğesine atanmaktadır. Bununla birlikte bu tür diziyi kullanmamak gereken durumlar da yer almaktadır.
- Farklı öğrencilerin yaşlarını, adları ile bebaber saklamak istendiğinde
- Çalışan maaşları kaydedilmek istendiğinde
- Öğrencinin puanı farklı derslerde saklamak istendiğinde
Bunların yanı sıra farklı durumlarda da kullanılmamalıdır. PHP array döngüsü bu durumda şu şekilde girilebilmektedir.
Bu PHP ilişkisel dizi örneği olup çalıştırıldığı zaman isimlere yaş atamaları yapılacaktır.
PHP Çok Boyutlu Array Nedir?
PHP çok boyutlu array dizilerden oluşan bir dizi olarak hesaplanabilmektedir. Böylece array içerisindeki her öğenin kendi içerisine bir alt diziyi barındırdığı anlamı çıkmaktadır. Genel anlamda bu kodlar birden fazla diziyi tek bir değişkende saklama imkânı vermektedir.
Bunu bir örnek göstererek anlatmak mümkündür. Bir firmada çalışan bir takım personellerin isimlerini, kayıt numaralarını, ve e-maillerini saklamak istediği düşünülsün. Bunu arşive alabilmek için aşağıda bulunan kodlar kullanılabilir.
<?php
// Çok boyutlu bir array tanımlıyoruz.
$ogrenciler = [
[
"isim" => "Ahmet",
"soyisim" => "Yılmaz",
"yas" => 21,
"notlar" => [
"matematik" => 85,
"fizik" => 78,
"kimya" => 92
]
],
[
"isim" => "Ayşe",
"soyisim" => "Kara",
"yas" => 22,
"notlar" => [
"matematik" => 90,
"fizik" => 82,
"kimya" => 88
]
],
[
"isim" => "Mehmet",
"soyisim" => "Demir",
"yas" => 20,
"notlar" => [
"matematik" => 76,
"fizik" => 85,
"kimya" => 80
]
]
];
// Array içindeki verilere erişmek ve ekrana yazdırmak
foreach ($ogrenciler as $ogrenci) {
echo "İsim: " . $ogrenci["isim"] . "\n";
echo "Soyisim: " . $ogrenci["soyisim"] . "\n";
echo "Yaş: " . $ogrenci["yas"] . "\n";
echo "Notlar:\n";
foreach ($ogrenci["notlar"] as $ders => $not) {
echo $ders . ": " . $not . "\n";
}
echo "-------------------\n";
}
?>
Bu kod çalıştırıldığı zaman istenen personelin bilgisine echo $(değişken adı) [indeks numarası] [dizi elemanı anahtarı] kullanılarak ulaşılabilmektedir. PHP array döngü kullanımı böylece farklı şekillerde yapılabilmektedir. Bu süreçte Array’in 0 indeksi itibariyle saymaya başlayacağı unutulmamalıdır. Vermiş olduğumuz kod çok boyutlu bir dizi örneği olup, tek bir $staff değişkenine sahip birden fazla dizi yer almaktadır.
Diğer Yazılarımız
- PHP Ternary OperatorPHP Ternary Operator PHP dünyasına ilk kez adım atarken bilinmesi gereken ilk konulardan bir tanesidir. If-else ve Switch…
- PHP Tek Tırnak ve Çift Tırnak FarklarıPHP Tek Tırnak ve Çift Tırnak Farkları ile özellikel yeni kullanıcılar tarafından karıştırılabilen bir konudur. Her ne…
- PHP Null CoalescingPHP Null Coalescing bu sistemin 7 sürümünde tanıtılmış olup, koşullu olarak veri atamaya yardım etmektedir.
- PHP’de If-Else İfadesiPHP if else ifadesi sadece PHP’de değil, aynı zamanda pek çok programlama dilinde en önemli yapı taşlarından..
- PHP Matematiksel İşlemlerPHP matematiksel işlemler her işlem için farklılık göstermektedir. Örnek olarak Pi değerini döndüren bir koda ihtiyacınız..
- PHP For DöngüsüPHP For Döngüsü Hangi programlama dili kullanılırsa kullanılsın for döngüsü mutlaka içerisinde yerini almaktadır.
- PHP Do While DöngüsüPHP Do While döngüsü tıpkı While döngüsü gibi kod kümesini geçmek için yararlanılabilmektedir. Do-while
- PHP Array DöngüsüPHP Array Döngüsü birden çok değeri söz konusu değeri depolamak için daha fazla değişken oluşturmaya gerek kalmadan,
- PHP Yorum SatırlarıPHP yorum satırları nedir? Sorusuna yanıt olarak; PHP’de yorum satırları, kod yazarken önemli bir rol oynayan ve kodun
- Php Echo KomutuPhp Echo Komutu PHP içerisinde kullanılabilecek pek çok komut bulunmakta olup her biri ayrı bir işleve sahiptir.
- PHP Değişkenler – PHP Değişken TanımlamaPHP Değişkenler – PHP Değişken Tanımlama, Her dilin kendine özgü PHP değişken tanımlaması bulunmaktadır.
- Laravel PHP İş Bankası Sanal Pos Entegrasyonu YapımıLaravel PHP İş Bankası Sanal POS entegrasyonu yapımı hizmetimiz ile online satışlarınızı güvenli…
- Laravel PHP Akbank Sanal Pos Entegrasyonu YapımıAkbank Sanal Pos Entegrasyonu TPK Medya, yenilikçi çözümleriyle dijital dünyada öne çıkan bir yazılım firmasıdır.
- Laravel PHP QNB Finansbank Sanal Pos Entegrasyonu YapımıPHP QNB Finansbank Sanal Pos Entegrasyonu, TPK Medya, öncü bir yazılım firması olarak…
- Laravel Tur Sitesi YapımıLaravel Tur Sitesi Yapımı, TPK Medya, dijital çözümler alanında öncü bir firmadır. Web tabanlı…
- Laravel PHP Denizbank Sanal Pos Entegrasyonu YapımıLaravel PHP Denizbank Sanal Pos entegrasyonu yapımı hizmeti ile firmamız profesyonel…
- Laravel PHP Kuveyt Türk Sanal Pos Entegrasyonu YapımıE-ticaret siteniz için güvenli ödeme çözümü arıyorsanız, Kuveyt Türk Sanal Pos entegrasyonu sizin için uygundur.
- Laravel PHP Ziraat Bankası Sanal Pos Entegrasyonu YapımıE-ticaret siteniz veya online platformunuz için Laravel PHP Ziraat Bankası Sanal POS entegrasyonu..
- Laravel PHP Vakıfbank Sanal Pos Entegrasyonu YapımıBaşarılı bir e-ticaret işletmesi için güvenilir ödeme sistemleri hayati önem taşımaktadır. Vakıfbank Sanal POS..
- Laravel Kurulumu Nasıl Yapılır?Laravel Kurulumu Nasıl Yapılır? Laravel Taylor Otwell tarafından geliştirilmiş bir web uygulama geliştirme…
- API Entegrasyonu Nedir?API entegrasyonu nedir Application Programming Interface şeklinde açılan bir kavramdır. API iki yazılım…
- Sanal POS Entegrasyonu Nasıl Yapılır?E-ticaret siteleri ya da işletmelerin internet üzerinden işlemleri sürekli artmaktadır. Sanal POS…
- PHP ile Web Sitesi YapımıPHP ile yapılan web siteleri dinamik içerik ve gelişmiş fonksiyonlar sunarak işletmelere benzersiz….
Yazımızı Değerlendirmek İster misiniz?
İçerik Puanı: 5 / 5. - Toplam Oy Sayısı: 5665
Bu gönderiye ilk oy veren siz olun.
Bu yazı sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!
Bu gönderiyi geliştirelim!
Bize bu yazıyı nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin?