WordPress Domain Değiştirme Nasıl Yapılır? Web sitesi için yeni bir alan adı satın alındığında veya halihazırda kullanılan alan adından memnun olunmadığında WordPress domain değiştirme işleminin nasıl yapılacağı merak edilmektedir. WordPress’te domain adı değiştirme oldukça basit bir işlemdir.
WordPress domain değiştirme nasıl yapılır? Sorusuna yanıt olarak; Öncelikle kişi veya işletmelerin bu işlem için yeni bir alan adına (mevcut sağlayıcınızdan veya başka bir sağlayıcıdan) ve hosting hesabına erişim imkanına sahip olması gerekmektedir.
FTP istemcisi de domain değiştirme işlemleri için kullanılabilmektedir. WordPress domain değiştirme adımları ise şunlardan oluşmaktadır.
- Yeni bir alan adı satın almadıysanız, yeni alan adınızı kaydedin. Birçok alan adı sağlayıcısı mevcuttur. İhtiyaçlarınıza ve bütçenize en uygun sağlayıcıyı seçin.
- Yeni alan adınız için DNS kayıtlarını hosting hesabınızda güncellemeniz gerekir. Sitenizin yeni adrese yönlendirilmesini sağlayacaktır.
- DNS kayıtlarını nasıl güncelleyeceğiniz, hosting sağlayıcınıza göre değişiklik gösterebilir. Genellikle hosting hesabınızın kontrol panelinden DNS ayarlarına erişebilirsiniz.
- WordPress yönetim panelinize giriş yapın. Ayarlar > Genel sekmesine gidin. WordPress Adresi (URL) ve Site Adresi (URL) alanlarına yeni alan adınızı girin. Değişiklikleri kaydedin.
- FTP istemcisini kullanarak hosting hesabınıza bağlanın. public_html klasörüne gidin ve wp-config.php dosyasını bulun. Dosyayı bir metin düzenleyicide açın.
- PHP define(‘SITEURL’, ‘http://www.yenialanadiniz.com’); define(‘HOMEURL’, ‘http://www.yenialanadiniz.com’); satırlarını bulun.
- Ardından yeni alan adınızı girip, dosyayı kaydedip kapatın.
- WordPress yönetim panelinizde Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar sekmesine gidin. Kalıcı bağlantı türünü seçin ve Kaydet’e tıklayın.
- Bazı durumlarda, .htaccess dosyasında eski alan adınıza yönlendirmeler olabilir. Bu dosyayı FTP istemcisini kullanarak public_html klasöründe bulabilir ve kontrol edebilirsiniz.
- Eski yönlendirmeleri yeni alan adınızla değiştirin veya yorum satırına alın.
- Eski ve yeni alan adlarınızı Google Search Console’a ekleyin ve alan adı değişikliği bildirimini gönderin.
WordPress Domain Değiştirme SQL
WordPress sitenizin domainini değiştirmek, yeni bir alan adına geçiş yaparken dikkatli yapılması gereken bir işlemdir. Özellikle bu süreçte WordPress veritabanınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekecektir.
WordPress domainini değiştirme SQL komutları kullanılarak da gerçekleştirilebilmektedir. Bunun için kişilerin phpMyAdmin’e erişimi olması gerekmektedir. SQL komutları kullanılarak WordPress domain değiştirme için şu adımların takip edilmesi gerekmektedir.
- Hosting hesabınızın kontrol paneline gidin ve phpMyAdmin’e giriş yapın.
- Soldaki menüden WordPress sitenizin veritabanını seçin.
- Veritabanı tabloları listesinde “wp_options” tablosunu bulun.
- “wp_options” tablosunu açın ve “siteurl” ve “home” adlı iki satır bulun. İki satır da şu anda eski domain adresinizi içermelidir.
- “siteurl” ve “home” satırlarının değerlerini yeni domain adresinizle değiştirin.
- Değişiklikleri kaydetmek için Kaydet butonuna tıklayın.
- FTP kullanarak WordPress dosyalarınıza bağlanın. “wp-config.php” dosyasını bulun ve açın.
- Ardından bu dosyada define satırlarını bulun ve yeni domain adresinizle değiştirin.
- “wp-config.php” dosyasını kaydedip kapatın.
Özellikle bu adımların ardından kalıcı bağlantılarınızı güncellemeniz gerekebilir. Bunu yapmak için WordPress yönetim panelinize gidin. Ardından Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar’a gidin ve istediğiniz ayarları seçin.
Resimlerin ve diğer statik dosyaların yeni domain adresinizi kullanmasını sağlamak için gerekli güncellemeleri yapmanız gerekebilir. DNS kayıtlarınızı yeni domain adresinize yönlendirecek şekilde güncellemeniz de önemlidir.
WordPress Domain Değiştirme Sorun Giderme
Alan adınızı değiştirdikten sonra sitenize erişemiyorsanız bunun birkaç sebebi olabilir. Alan adınızın yeni sunuculara yönlendirilmesi için DNS kayıtlarınızın güncellenmesi gerekir. İşlem, barındırma sağlayıcınıza bağlı olarak 24 saate kadar sürebilir.
WordPress ayarlarınızda hala eski alan adınız kullanılıyor olabilir veya “.htaccess” dosyanızdaki bazı kodlar yeni alan adınıza uyumlu olmayabilir. Özellikle bu sorunlardan kurtulmak için etkili çözüm yöntemleri şöyledir.
- Alan adınızı değiştirdikten sonra 24 saat bekleyin. Çoğu durumda, bu süre zarfında DNS yayılımı tamamlanacaktır ve sitenize erişebileceksiniz.
- WordPress Yönetici Paneline gidin, Ayarlar > Genel sekmesine tıklayın ve yeni alan adınızı her iki “WordPress Adresi (URL)” ve “Site Adresi (URL)” alanına girin.
- FTP kullanarak sitenize bağlanın ve .htaccess dosyasını bulun. Dosyayı bir metin düzenleyicide açın ve WP_HOME ve WP_SITEURL sabitlerini yeni alan adınızla değiştirin.
Alan adınızı değiştirdikten sonra, sitenizdeki görsellerin ve bağlantıların kırık olduğunu da görebilirsiniz. Bunun sebebi WordPress’in hala eski alan adınızı kullanıyor olmasıdır. Yukarıda belirtilen adımları izleyerek WordPress URL’lerini güncelleyin.
Güncelleme işlemi, görsellerin ve bağlantıların yeni alan adınıza yönlendirilmesini sağlayacaktır. Eski alan adınızdan yeni alan adınıza 301 yönlendirme kurduysanız, bu yönlendirmelerin çalışmadığını görebilirsiniz.
Yönlendirmelerin doğru şekilde kurulduğundan emin olun. Bunu “.htaccess” dosyanızı kontrol ederek veya barındırma sağlayıcınızla iletişime geçerek yapabilirsiniz. Alan adınızı değiştirmek, sitenizin arama motoru sıralamalarını da (SEO) etkileyebilir. Bunun için şu yöntemleri uygulayın.
- Arama Motorlarına Bildirin
- Eski Alan Adınızdan 301 Yönlendirmeler Kurun
- Sitenizin İç Linklerini Güncelleyin
Diğer Yazılarımız
- Ettercap Nedir? Nasıl Kullanılır?Ettercap nedir? Nasıl Kullanılır? sorusuna ağ üzerindeki trafiği izleme ve manipüle etmek için yararlanılan bir araç olarak…
- Linux Vulnerability Management Tool: GreenboneLinux Vulnerability Management Tool: Greenbone açık kaynaklı bir zafiyet yönetim aracıdır ve Linux ortamlarında yaygın…
- Kali-ARM Build-ScriptsKali-ARM Build-Scripts Bunlar, burada bulunan önceden oluşturulmuş resmi Kali Linux ARM görüntülerini oluşturmak
- Temel Kali Linux KomutlarıTemel Kali Linux komutları genellikle yazılıma ilgi duyan kişiler tarafından kullanılmaktadır. Günümüzde oldukça popüler olup,
- Beyaz Şapkalı Hacker Nedir, Nasıl Olunur?Beyaz şapkalı hacker nedir, nasıl olunur? sorusu son yıllarda siber güvenlik alanında oldukça önemli bir konudur.
- Ettercap Nedir? Nasıl Kullanılır?Ettercap nedir? Nasıl Kullanılır? sorusuna ağ üzerindeki trafiği izleme ve manipüle etmek için yararlanılan bir araç…
- Kali Linux Unutulan Root Şifresini DeğiştirmekKali Linux Unutulan Root Şifresini Değiştirmek değiştirmek mümkündür. Bu nedenle unutmuşsanız, endişelenmeden…
- Windows Kötü Amaçlı Yazılımları Temizleme AracıWindows Kötü Amaçlı Yazılımları Temizleme Aracı Microsoft tarafından sunulan, Windows işletim sisteminde bulunan..
- Anti Malware Nedir?Anti Malware Nedir, kötü amaçlı yazılımları tespit etmek ve bu tür yazılımların sistemlere zarar vermesini engellemek için…
- Hacker Nasıl Olunur İlk Adım ve StratejilerHacker nasıl olunur? İlk adım ve stratejiler bu yolda ilerlemek isteyenler için oldukça önemlidir. Hacker olmak karmaşık…
Yazımızı Değerlendirmek İster misiniz?
İçerik Puanı: 0 / 5. - Toplam Oy Sayısı: 0
Bu gönderiye ilk oy veren siz olun.
Bu yazı sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!
Bu gönderiyi geliştirelim!
Bize bu yazıyı nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin?