İnternet sitesi tasarımı, herhangi bir sitenin görsel ve içeriklerini bünyesinde barındıran ve planlayan süreci kapsamaktadır. İnternet sitesi tasarımının yapılma amacı site içerisine trafik yüklemek ve ziyaretçi çekmektedir. Bu sebepten dolayı yapılacak olan planlamalarda profesyonellik esas alınmalıdır.
İnternet Sitesi Tasarımı Nasıl Yapılır?
Ziyaretçilere estetiksel görünüm imkanı sunan ve site içi trafiğin artmasına zemin hazırlayan internet sitesi tasarımları aşağıdaki adımlarla yapılmaktadır. Yazımızın bu bölümünde internet sitesi tasarımının nasıl yapıldığını aşama olarak aktarmak isteriz.

- Öncelikle hedef kitlesinin belirlenmesi gerekmektedir. Sitenin hangi kitleye yanıt vereceği planlanmalıdır.
- Daha sonra web sitenin hangi amaca yönelik çalışmalar yürütüleceği belirlenmelidir. Bu amaçlar satış yapmak, topluluk oluşturmak vb. konular olabilir.
- Rakip analizini belirlemek internet sitesi tasarımında önemli bir adımdır. Kurulacak internet sitesinin aynı amaçla hizmet edilen diğer sitelerle karşılaştırılması yapılmalıdır.
- İnternet sitesi tasarımı yapılırken kullanıcıların sitede nasıl gezineceğine dair site haritası belirlenmelidir. Site haritasında iletişim, blog, hakkımızda, içerikler, hizmet ve ana sayfa kategorileri yer almalıdır.
- İnternet sitesi tasarımı yapılırken bir diğer aşama Wireframe yapımıdır. Wireframe, sitenin iskelet tasarım bölümünü ortaya çıkarır. Sitenin iskelet bölümünü oluştururken mutlaka menüler, içerik alanları ve butonlar yer almalıdır.
- İnternet sitesi tasarımında bir diğer aşama ise görsel tasarım işlemleridir. Görsel tasarım sitenin estetiksel görünümü hakkında kullanıcıya bilgiler verir. Burada renk paletleri, görseller ve ikonlar, menü tasarımı, butonlar site içerisine entegre edilmelidir.
- İnternet sitesi tasarımında arka ve ön yüz geliştirme çalışmaları aktif hale getirilmelidir. Burada ön yüz çalıştırıldığında kullanıcıların etkileşimde kolay bir şekilde bulunmalarına zemin hazırlar. Kurulacak arka yüz çalışmaları ise site içerisindeki sunucunun çalıştırmış oluğu sistem olarak kabul edilir.
- İnternet sitesi tasarımında bütün işlemler tamamlandıktan sonra sıra test etme aşamasındadır. Sitenin tarayıcı ve mobil cihazlardaki uyumluluğuna dikkat edilmelidir.
- Sayfa yükleme ve yenileme aşamasında site hızı test edilmelidir.
- İnternet sitesinin özellikle SEO uyumlu olup olmadığı incelenmelidir.

İnternet Sitesi Tasarımında Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?
İnternet sitesi tasarımında dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri sade ve kısa kod kullanılmalıdır. İnternet sitesi HTML5 teknolojisi ile uyumluluk göstermelidir. CSS kullanımı gereksiz olmamalıdır. SEO oranını düşürmemek için Javascriptler fazla olmamalıdır. Kullanıcılar internet sitesi tasarımında özgün içerikler paylaşmalıdır. Taklit edilen içerik siteye zarar verir. Aynı zamanda güvenilir hizmeti arkada bırakır. Bunun yanı sıra içerikler yazım kurallarına uygun olarak yazılmalıdır. Burada dil bilgisine uyum gösterilmelidir.
Site içerisindeki metinler, menüler ve kategoriler göz yormayacak şekilde dizayn edilmelidir. Site tasarımında aynı zamanda renk seçimi de önemli bir kriterdir. Renk seçimi canlı ve dinamik olmalıdır. İçerik tasarımı SEO’ya uyum sağlamalıdır. SEO, hedef kitlelere ulaşımda etkili bir araçtır.
İnternet Sitesi Tasarımında SEO’nun Yeri ve Önemi
SEO, Arama Motoru Optimizasyonu olarak kabul edilmektedir. Özellikle kurulan internet sitesine ziyaretçi trafiğe çekilmesinde aktif rol oynar. SEO, sitenin arama motorunda ilk sıralarda gözükmesine katkı sağlar. Hedef kitleyi doğrudan internet sitesine ulaştırır. Dolayısıyla SEO’nun en üst seviyede olması site içi yoğunlukta önemli bir durumdur. Bunun yanı sıra SEO ile birlikte site içerisinde uzun vadeli trafik imkanı sunulur. Bu durum ise marka itibarının artmasında önemli bir rol oynar. SEO’nun site içerisinde aktif ve profesyonel anlamda yer alması yatırım getirisini de arttırır. Dolayısıyla planlı ve doğru SEO kullanımı oldukça fazla katkı sağlar.
İnternet Sitesi Tasarımında UX Deneyimi Nedir?
İnternet sitesi tasarım işlemlerinde UX, kullanıcı deneyimini ifade eder. Kullanıcı deneyimi sitedeki kullanıcının etkileşim aşamasındaki tecrübelerini belirtir. Bu deneyim ile birlikte kullanıcı dostu ürünler ortaya çıkarılır. Ziyaretçilere verimli bir portföy ortaya sunulur. Bunun yanı sıra UX kullanıcı deneyimi siteyi ziyaret eden kullanıcıyla etkileşim kurulmasında etkin bir rol oynar.
İnternet Sitesi Tasarımında UX Deneyiminin Faydaları
Profesyonel kullanıcı deneyimine sahip olan sitelerde ziyaretçiler siteyi konforlu bir şekilde kullanırlar. Bunun yanı sıra site içerisinde sorunlar meydana gelmez. Hızlı, dinamik, basit ve anlaşılır kategoriler,hızlı öğrenebilirlik ve kolay erişim imkanları sağlanır. Kullanıcı deneyimin profesyonel olduğu sitelerde güvenirlilik ve gizlilik ön planda tutulur. Bu sebepten dolayı siteyi ziyaret eden kullanıcılara güvenilir hizmet sunar.
UX Deneyimi Oluştururken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
İnternet sitesi tasarımında kullanıcı deneyimini ifade eden UX, ziyaretçinin site içerisindeki etkileşimini kontrol eder. Yazımızın bu bölümünde UX deneyimi oluştururken dikkat edilmesi gereken hususları sizler için araştırdık. İyi okumalar dileriz:
- UX deneyimi oluştururken öncelikle site içerisindeki hedef kitlenin belirlenmesi gerekmektedir. Bu sebepten dolayı detaylı kullanıcı araştırması yapılmalıdır.
- Kullanabilirlik testi oluşturmak UX deneyimi belirlenmesinde önemli bir kriterdir. Gerçek kullanıcılarla sitenin kullanabilirlik durumu aktif edilmelidir.
- UX deneyiminde prototip üretim yapılmalıdır. Prototip üretimle kullanıcıların etkileşim durumları test edilmektedir. Aynı zamanda prototip üretimle birlikte site içerisinde meydana gelen sorunlar önceden tespit edilir.
- Ux deneyimi oluşturulurken erişebilirlik göz önünde bulundurulmalıdır. Site, tüm kullanıcılar için uyumluluk göstermelidir.
- Özellikle hız ve performans Ux deneyimi oluşturulurken ön planda tutulmalıdır. Hızlı ve performansı yüksek site daha fazla ziyaretçi getirir. Hız ve performansta UX deneyimi sayfa yükleme aşamasını kısa süre içerisinde tamamlamalıdır.
- Ux deneyimi oluşturma aşamasında gerçek içerikler kullanılmalıdır. Sahte ve gerçeği yansıtmayan içerikler zamanla ziyaretçilerin güvenini sarsmaktadır.
- Ux deneyimi oluşturmada kullanıcı dostu ara yüzler, basit ve anlaşılır dil, görsel çekicilik ve anlaşılır menüler kullanılmalıdır.

İnternet Sitesi Tasarımında Temel İlkeler Nelerdir?
İnternet sitesi tasarımında temel ilkeler aşağıda maddeler halinde yer almaktadır:
- Kullanıcı dostu tasarım
- Doğru hedef kitle belirleme
- Hızlı ve yüksek performans
- Basit ve anlaşılır dil
- Tutarlılık
- Her cihazda uyumluluk imkanı
- Canlı renk paleti ve görseller
- Kolay gezinme imkanı
- Kolay iletişim
- Hızlı yükleme
Gibi etkenler internet sitesi tasarımında temel ilkeler olarak karşımıza çıkar. Kullanıcı yukarıda belirtilmekte olan özelliklere dikkat ederek internet sitesi tasarımı yapmalıdır.
İnternet Sitesi Tasarımcısı Nasıl Olunur?
Yazımızın bu bölümünde internet sitesi tasarımcısı nasıl olunur? Sorusuna cevap vermek isteriz. Aşağıda internet sitesi tasarımcıların nasıl olmaları gerektiği maddeler halinde yer almaktadır:
- Öncelikle internet sitesi tasarımı veren ilgili eğitim kurumları ve bölümlerden mezun olma şartı aranır. Bu bölümler üniversitelerin Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Web Tasarım ve Kodlama Bölümü olarak geçerlilik gösterir.
- Gerekli program dillerinde uzmanlaşmış olmak esas alınır.
- İnternet sitesi tasarımcısı olmak isteyen kişiler gerekli teknik bilgi ve becerilere sahip olmalıdır.
- Özellikle sayısal alanda başarılı performans sergilemeleri baz alınır.
İnternet Sitesi Tasarımcısı Çalışma Alanları Nelerdir?
Yazımızın bir diğer bölümünde ise internet sitesi tasarımcısının çalışma alanlarını sizler için belirledik. İnternet sitesi tasarımcısı çalışma alanları maddeler halinde yer almaktadır:
- Reklam ajansı
- Bilişim sektörü
- Yazılım firmaları
- Sosyal medya platformları
- Ulaşım sektörü
- Bankalar
- Dijital Ajanslar
İnternet Sitesi Tasarımı Programları Nelerdir?
İnternet sitesinde kullanılabilecek aktif programlar yer almaktadır. Kullanıcı bu programları cihazına indirerek kolayca sistemini kullanabilir. Bu programlar başta Msyql olmak üzere Notepad++,Swish,Corel Draw, Adobe Illustrator,Freelhand, Adobe Flash, Adobe Photoshop ve Adobe Dreamweaver’dir.
Yazımızı Değerlendirmek İster misiniz?
İçerik Puanı: 5 / 5. - Toplam Oy Sayısı: 1458
Bu gönderiye ilk oy veren siz olun.
Bu yazı sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!
Bu gönderiyi geliştirelim!
Bize bu yazıyı nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin?